menusearch
mahdijamalikia.ir

ذبح عظیم چیست؟

چهارشنبه بیستم مرداد ۰۰
(3)
(0)
ذبح عظیم چیست؟
  • ​​​​​ذبح عظیم چیست ؟

 

 

  • خداوند در سوره صافات ماجرای ذبح اسماعیل را با لطیف ترین اشارات بیان فرموده است.

در آیه ۱۰۷ سوره صافات میفرماید:

              «وَ فَدَیناهُ بِذِبحٍ عَظیمٍ» یعنی:   ما آنرا فداکردیم به «ذبح عظیم»

 

  • ذبح عظیم چیست؟   
  • «ذبح عظیم» یک حقیقت بزرگ در تمام طول تاریخ خلقت است که خداوند متعال از روز اول خلقت طرح آن را پی ریزی کرده بود و خبر آن را قبل از خلقت آدم به همه اهل آسمان داده بود و ملایک خدا نیز خبر این واقعه عظیم را به همه انبیاء و اولیاء در همه دورانها داده اند.
  • «ذبح عظیم» ماجرای ذبح فرزند اشرف مخلوقات خدا بدست شرور ترین خلق خداست.
  • «ذبح عظیم» ذبح حسین ابن علی (ع) است که بر اساس تقدیر ازلی خدا، در حساس ترین شرایط زمانی، راضی به قضای الهی میشود و با ایثار خون خود دین خدا را احیا میکند.
  • «ذبح عظیم» در میان ملایک و انبیاء و اولیای خدا از مشهور ترین وقایع تاریخ خلقت است که همه میدانند تا چه حد در نزد خدا عظمت و حرمت دارد و هرکس به آن متوسل شود در پیشگاه خدا به چه درجاتی دست میابد.

 

  • اینکه خدا در سوره صافات ماجرای ذبح اسماعیل (ع) را بیان فرموده و در نهایت میفرماید به ابراهیم (ع) گفتیم «توصداقت خود را ثابت کردی و ما آنرا فداکردیم به «ذبح عظیم»!» یعنی اینکه خدا آنچه را ابراهیم (ع) در سر داشت و نیت کرده بود فدای ماجرای ذبح اباعبدالله الحسین (ع) فرمود!.

 

 

  •     حضرت ابراهیم چه نیتی در سر داشت؟

          مطابق آیه ۱۰۰ سوره صافات او از خدا خواسته بود:  «رب هب لی من الصالحین» - یعنی:   پروردگارا مقامی از مقامات «صالحین» را نصیب من بفرما!

  • «صالحین» در نزد خدا و ملایک و انبیاء و اولیای خدا بطور خاص به خاندان محمد و آل محمد (ص) اطلاق میشود که اصلاح کار خلق خدا در دنیا و آخرت بدست آنان انجام می‌شود.
  • جبرئیل امین در ابتدای دوران رسالت حضرت ابراهیم (ع)، به اذن خدا عرش الهی را نشان آن حضرت داد و ابراهیم نبی اسامی محمد و آل محمد (ص) را بر ساق عرش الهی دید که بسیار نورانی بودند و در باره ماهیت یک‌یک آن اسامی (از جمله حسین (ع)) از جبرئیل امین پرسید و آگاهی یافت.

گویا در آن حالت، نور حسین (ع) جذابیت خاصی برای ابراهیم نبی (ع) داشت و دانست که قدرت هدایت این نور در میان خلق خدا معجزه میکند. زیرا که دانسته بود حسین (ع) کسی است که روزگاری در حساس ترین شرایط زمانی و در برابر شدیدترین فتنه های دشمنان خدا بنابرمشیت الهی راضی میشود از جان بگذرد و در راه خدا ذبح شود تا بدین سبب مرز بین حق و باطل کاملا برای مردم مشخص گردد.

تا خونش موجب احیای دین خدا شود و ماجرای ذبح او چنان بر سر زبان مردم بیفتد که هرکس ماجرای شهادت جانسوزش را شنید (به واسطه بر حق بودنش) جگرش بسوزد و دلش نرم شود و با توسل به او به دین خدا گرایش یابد.

          لذا در زمانی که از خدا میخواست مقامی از مقامات صالحین را به وی عنایت فرماید، در سرش آرزوی مقام پدری اینچنین فرزندی را داشت.

          یعنی آرزو میکرد کاش خدا نور حسین (ع) را در ذریه او قرار دهد (چرا که حسین (ع) نیز می‌بایست همچون سایر مردم از نسل یک خاندانی به دنیا بیاید و ابراهیم (ع) آرزو داشت این شرافت نصیب او شود).

این موضوع در تفاسیر قدیمی بصورتی کلی به این شکل بیان شده که ابراهیم (ع) به درگاه خدا نـذر کرد اگر خدا فرزندی به او داد او را در راه خدا قربانی کند.

 

در آیات بعدی می‌بینیم که خدا مژده فرزند پسری را به او می‌دهد (که نامش را اسماعیل گذاشتند) و هنگامی که پسر به سن بلوغ رسید بطور غیر مستقیم (در خواب) از او می‌خواهد تا پدر و پسر برای همگان به نمایش بگذارند که آیا ظرفیت و اهلیت چنین شرافتی را دارند؟ آیا اگر روزی مشیت خدا بر ذبح عزیزترین فرزندشان بود در برابر خواست خدا تسلیم و رضا خواهند بود؟

 

و آنگاه که پدر و پسر به کمک هم (به بهترین شکلی که خدا آن را پسندید) مراتب عالی رضا و تسلیم در برابر خواست الهی را به نمایش گذاشتند، ناگهان از جانب خدا ندا رسید که ای ابراهیم چقدر خوب صداقت خود را در باره آنچه در رؤیاهایت می‌پروراندی (و آرزوی قلبی تو بود که یک عمر از درگاه خدا طلب می‌کردی) به اثبات رساندی! «قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا» (صافات - 105).

اکنون ما آنچه را در سر داشتی و آرزو میکردی فدای اصل ماجرای ذبح عظیم کردیم! («وَ فَدَیناهُ بِذِبحٍ عَظیمٍ» «و فداکردیم آن را به ذبح عظیم») (صافات - 107).

  • یعنی اکنون مشیت خدا بر این شد که میان آرزوهای تو و اصل ماجرای ذبح عظیم نسبتی مقدر شود!
  • یعنی اکنون خدا تقدیر کرد که حسین (ع) از ذریه و نسل فرزندان تو باشد!
  • یعنی ذبح حسین (ع) ذبح فرزند تو نیز محسوب میشود!
  • یعنی آرزوی تو که میخواستی پدر اینچنین فرزندی باشی که در راه خدا ذبح می‌شود مستجاب شد!
  • یعنی چون حسین فرزند محمد و علی و فاطمه (علیهم السلام) است پس خدا منت بزرگ تری بر سر شما گزارده و محمد و آل محمد (ص) را از ذریه تو و از نسل فرزندت اسماعیل خواهد آفرید!
  • یعنی تو آرزو داشتی به مقامی از مقامات این برترین مخلوقات خدا (صالحین) برسی، اما چون تو و فرزندت (اسماعیل) و مادرش (هاجر) آزمونهای الهی را بخوبی پشت سر گذاشتید و رضایت خدا را در حد اعلای تصور کسب کردید و ثابت کردید ظرفیت و اهلیت آن را دارید، اکنون خدا میان شما و مقامات همه آن صالحین نسبـتی مقرر فرمود!

این پاداش خدا برای ابراهیم و اسماعیل (علیهما السلام) بسیار بزرگ و خارج از حد تصور و بسیار بیشتر از آن چیزی بود که از خدا خواسته بودند و آرزو میکردند!.

لذا آن بزرگواران در مقام شکر و سپاس پروردگار عالمیان به حمد و تکبیر پرداختند:

الله اکبر. الله اکبر. لا اله الا الله و الله اکبر، و لله الحمد، الله اکبر علی ما هدانا، والحمد لله علی ما ابلانا ...

 

 


 

بررسی ابعاد دیگر این موضوع در مقاله:  شرحی بر آیه 107 سوره صافات «وَ فَدَیناهُ بِذِبحٍ عَظیمٍ» 

 


 

  • علاقمندان به ابعاد گوناگون این مبحث را دعوت می‌کنیم متـن کتاب ذبح عظیم و سایر مقالات مرتبط با آن که در همین سایت بارگذاری شده است را مطالعه بفرمایند.

 

 

 


 

 


«اللهم ارزقنا شفاعة الحسین یوم الورود»

ارادتمند شما: مهدی جمالی کیا

 

و فدیناه بذبح عظیم چیست؟             

 


zebheazim - ذبح عظیم - کتاب ذبح عظیم - تألیف مهدی جمالی کیا
ذبح عظیم - zebheazim - کتاب ذبح عظیم - تألیف مهدی جمالی کیا
 آیه 107 سوره صافات  - و فدیناه بذبح عظیم
کتاب ذبح عظیم - تألیف مهدی جمالی کیا - تفسیر عرفانی آیه 107 سوره صافات - و فدیناه بذبح عظیم
لوگوی کتاب ذبح عظیم تألیف مهدی جمالی کیا
کتاب ذبح عظیم تألیف مهدی جمالی کیا
 کتاب ذبح عظیم تألیف مهدی جمالی کیا
ذبح عظیم
 طرح روی جلد کتاب ذبح عظیم
کتاب ذبح عظیم
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

2 نظر
حمید
شنبه بیست و ششم فروردین ۰۲
پاسخ
(1)
()
حمید
اللهم ارزقنا شفاعت الحسين يوم الورود
خوشه چین
شنبه بیست و یکم خرداد ۰۱
پاسخ
(1)
()
خوشه چین
کتاب جالبي است و چقدرخوب دسته بندي شده. سپاس فراوان